Joensuu Biocoal Oy:n biohiililaitoksen peruskivi muurattiin marraskuun lopulla

Joensuun Iiksenvaaralle nousevan biohiililaitoksen rakennustyöt on saatu käyntiin. Sitä juhlistettiin peruskiven muurauksella 23. marraskuuta. Tuotanto käynnistyy joulukuussa 2024.

Joensuun Biocoal Oy:n biohiililaitoksen rakentaminen on alkanut. Torrefioitua biomassaa eli biohiiltä tuottava laitos rakentuu Savon Voiman tontille Iiksenvaaran teollisuusalueelle. 

Peruskiven muurausta juhlistettiin sankassa marraskuisessa lumisateessa. Tilaisuudessa puhunut Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen muisteli vuotta 2020, jolloin Joensuun Biocoal Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tero Saarno soitti ja kysyi Savon Voiman kiinnostusta hankkeeseen.

– Monta kiveä on käännetty, hiottu ja pinottu, jotta hanke on nyt tässä vaiheessa. Tämä on hieno hanke, jossa yhdistyy niin sivuvirtojen hyödyntäminen kuin vihreä siirtymä. Se on tärkeä koko Itä-Suomen alueelle. Kiitos kaikille tahoille, jotka ovat olleet mukana tekemässä tätä mahdolliseksi.

Valmistuessaan Euroopan suurin

Laitos on valmistuessaan Euroopan suurin biohiililaitos ja ensimmäinen teollisen mittakaavan laitos tällä teknologialla. Se tuottaa vuodessa 60 000 tonnia biohiiltä. Tuotanto käynnistyy näillä näkymin joulukuussa 2024. 

Laitoksen rakentamisen työllisyysvaikutus on noin 60 henkilötyövuotta. Valmistuttuaan se työllistää suoraan noin 10 henkeä ja välillisesti raaka-aine ja logistiikkaketjuissa 100-120 ihmistä. Tehdasinvestoinnin arvo on noin 20 miljoonaa euroa.

Biohiili valmistetaan puusta paahtamalla. Sillä voidaan korvata kivihiiltä esimerkiksi sementin ja teräksen valmistuksessa. Torrefioitu biomassa on kivihiiltä vähäpäästöisempää, eikä sen tuotantoprosessissa synny juurikaan hiilidioksidipäästöjä.

– Kivihiilen korvaaminen raskaassa prosessiteollisuudessa on ollut tähän päivään saakka aika iso ongelma. Torrefioitu biomassa on ehkä paras vaihtoehto sille, Tero Saarno kertoo.

Tehdas käyttää raaka-aineenaan metsäteollisuuden ja metsänhoidon sivuvirtoja kuten pienikokoista rankaa ja puun kuorta noin 250 000 kuutiota vuodessa.

Syntymässä puhtaan energian klusteri

Raaka-aineen tehtaalle toimittaa Savon Voiman ja Taalerin yhdessä omistama Itä-Suomen Biomassa Oy. Tuotannon hukkalämpö syötetään Joensuun kaukolämpöverkkoon.

Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa puhtaan energian klusteri. Alueella toimii jo Savon Voiman CHP-voimalaitos. Sen ja biohiililaitoksen rinnalle on tulossa kaukolämpöakku ja lämpöpumppulaitos. Lisäksi suunnitelmissa ovat aurinkovoimala sekä vihreän vedyn tuotantolaitos.

Lisätiedot:

Tero Saarno
Johtaja, Bioteollisuus
+358 50 373 1923
tero.saarno@taaleri.com

Iiro Tiilikainen
Projektipäällikkö
+358 44 491 5922
iiro.tiilikainen@taaleri.com